"Cumhuriyet'in 100. Yılında Ulusal Muğla Tarihi Sempozyumu" Gerçekleştirildi

Cumhuriyetimizin 100. yılında Muğla’da “Ulusal Muğla Tarihi Sempozyumu” düzenlendi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından gerçekleştirilen sempozyumda, şehrin kendine özgü kimliğini şekillendiren birçok simge yapı, kişilik ve olay incelendi.

Sempozyumun ilk oturumunda, “Herodotos ve Karyalılar”, “Stratonikeia Üzerine Değerlendirmeler”, “Oinoanda ve Oinoandalı/Muğlalı Filozof Diogenes Üzerine (MS.2.)” ve “Strabon'da Karya Kentleri” konuları tartışıldı.
“Ege Adaları ile Menteşe Sancağı İlişkileri”, “XVI. Yüzyıl Başlarında Menteşe Sancağındaki Mukataalar”, “18. Yüzyılda Menteşe Sancağında Mukataalar ve Mültezimler”, “Geleneksel Ula Evinde Öne Çıkan Bir Uygulama Olarak Dışa Taşma” başlıkları ise ikinci oturumun konuları oldu.

İkinci günün ilk oturumunda; “Menteşe Mebusu Mehmed Esad (İleri) ve Faaliyetleri”, “Demokrat Parti İktidarında Muğla'da Şapka Kanunu Muhalifleri”, “Demokrat Parti Dönemi Muğla'da Yerel Basın Örneği: Bizim Muğla Gazetesi”, “Değişim ve Dönüşüm Sürecinde Ulusal Basına Göre Muğla (1970-1980)”, “Muğla Bölgesinde Bir Yörük Yerleşimi: Gevenes”, “Notitiae Episcopatuum Kayıtlan'na Göre Mogola Coğrafyası (VII.-XII. Yüzyıl)”, “Güneybatı Anadolu'nun Kültür ve Sanat Hayatına Menteşe Beyliğinin Getirdiği Değişimler” ile “Nümismatik Veriler Işığında Menteşe Beyliği ve Komşularıyla İlişkileri”;

İkinci oturumunda ise  “Somut Olmayan Kültürel Miras Kapsamında Kaybolmaya Yüz Tutmuş Geleneksel Meslekler ve Geleneğin Son Ustaları: Muğla Arasta Örneği”, “20. Yüzyılda Muğla'da Doğal Afetler ve Salgın Hastalıkların Etkileri”, “Amerikan Barış Gönüllülerinin Muğla ve Çevresindeki Faaliyetleri”, “Dış Politika Çerçevesinde Muğla'nın Askeri Açıdan Stratejik Önemi”, “Lozan Antlaşası Sonrası Mübadillerin İskanı Meselesi: Muğla (Menteşe) Örneği”, “Muğla'da Cumhuriyet Bayramı Kutlamaları”, “Cumhuriyetin İlk Yıllarında Muğla Türk Ocakları ve Faaliyetleri (1923 1931)”, “Muğla’nın Kalkınmasına Öncülük Eden Hayırsever Bir İş İnsanı: Sıtkı Davut Koçman” başlıklarındaki bildiriler sunuldu.

Son Güncelleme Tarihi : 24.10.2023 15:28 Okunma Sayısı : 161

Son Haberler