HAKKIMIZDA

Programın Kısa Tarihçesi ve Değişiklikler

Muğla Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi 1992 yılında kurulmuştur. Fakültede açılan ilk bölümler Tarih, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Matematik, Türk Dili ve Edebiyatı bölümleridir. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörlüğü bünyesindeki Fen-Edebiyat Fakültesi 13 Kasım 2010 tarih ve 27758 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile kapatılmış ve adı geçen rektörlüğe bağlı olarak Fen Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi olarak ayrılmıştır. Bahsi geçen karar ile kurulan Edebiyat Fakültesi 11 Bölüm ile Eğitim-Öğretim faaliyetlerini yürütmektedir. On bölümde (Arkeoloji, Batı Dilleri ve Edebiyatları, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Felsefe, Mütercim-Tercümanlık, Psikoloji, Sanat Tarihi, Sosyoloji, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı) öğrenciler öğrenimlerini sürdürmektedir. Fakültemizde bulunan Uygulamalı Yabancı Diller henüz öğrencisi bulunmayan ve yapılandırma çalışmaları süren bir bölümdür. Üç bölümde (Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı) ikinci öğretim programında Eğitim-Öğretim faaliyeti yürütülmektedir.
 
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 1993 yılında Prof. Dr. Ethem Ruhi FIĞLALI tarafından kurulmuştur. Bölümümüzde 1994-1995 döneminde lisans düzeyinde eğitim-öğretime başlanmıştır ve hâlen sürdürülmektedir. 2000 yılına kadar öğretim üyesiyle eğitim öğretim faaliyetlerine devam eden bölümümüzde 2023 yılı itibarıyla 21 öğretim üyesi, Doktorasını tamamlamış (Dr.) 5 Araştırma Görevlisi bulunmakta olup, toplam Öğretim Üyesi/Öğretim Elemanı sayısı 26’tir. Bölümümüzde 2010-2011 döneminden itibaren II. öğretimde de eğitim-öğretim verilmeye başlanmış ve halen fakültenin en kalabalık programı olarak devam etmektedir. I. ve II. öğretime her yıl ortalama 60-65 öğrenci alınmaktadır. 1994 yılından itibaren yüksek lisans, 2011 yılından itibaren ise doktora düzeyinde lisansüstü eğitim devam etmektedir.
 
Tarih Bölümü'nün ders programı, Eskiçağ Tarihi, Ortaçağ Tarihi, Yeniçağ Tarihi, Yakınçağ Tarihi, Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi, Genel Türk Tarihi, T.C. Cumhuriyet Tarihi Anabilim dallarından konuları kapsayacak şekilde düzenlenmiştir. İlk dört yarıyılda zorunlu ve temel bilgileri kapsayan dersler, son dört yarıyılda ise öğrencilerin ilgi duydukları bilim alanlarında yoğunlaşmalarını sağlayan seçmeli dersler daha çok bulunmaktadır. Özellikle Tarih metodolojisi ve araştırma tekniklerinin öğretildiği bu dört yarıyılda, öğrenciler Tarih disiplinin gerekliliklerini kavramakta ve sonrasını bunun üzerine inşa etmektedirler. Derslerde konular bilim alanlarında uzman öğretim üyeleri tarafından yeterince ayrıntılı bir şekilde işlenmekte, uygulamalar yaptırılmaktadır. Bu bağlamda teknolojinin sunduğu imkânlardan (bilgisayar, projeksiyon, tepegöz, slayt, video, uzaktan eğitim ders materyalleri) yararlanılarak çağdaş anlamda bir öğrenme ortamı sağlanmaktadır Ayrıca verilen araştırma, seminer ödevleriyle öğrencilerin daha derinlemesine bilgilenmesi sağlanmaktadır. Mezuniyet için, zorunlu ve seçmeli derslerden toplam 240 AKTS gerekmektedir. Bölümümüzde 2012 yılında yapılan Bologna çalışmalarıyla seçmeli ders havuzu genişletildiği gibi genel müfredatta da öğrencilerin alacağı seçmeli ders sayıları artırılmıştır. Bunun yanında Tarih bölümü öğrencilerine, 2. sınıftan başlamak üzere her yarıyılda alınacak seçmeli derslerin %50’sini bölüm dışından ve ilgi duyabilecekleri alanlardan almalarının yolu açılmıştır. Bununla amaçlanan durum ise öğrencilerin Tarih’e yardımcı olabilecek disiplinlerden (Arkeoloji, Sanat Tarihi, Türk Dili ve Edebiyatı, Çağdaş Türk Lehçeleri, Felsefe, Sosyoloji, Batı Dilleri/Yabancı Diller vs. gibi bölümler) de faydalanmasıdır. Zira Tarih’e kaynaklık teşkil edebilecek her türlü verinin (mezar taşı, kitabe, sikke, tarihi yapılar vs.) farklı bilim dalları tarafından (Nümizmatik, Paleografya, Epigrafi vs.) kullanılan yöntem ve metodların da öğrencilerce alınması ve öğrenilmesi, gelecek adına faydalı olabilecek bir durumdur. Bundan dolayı öğrencilerimizin mezun olduktan sonra daha kalifiye ve nitelik bağlamında daha donanımlı olması hem bölümüzün tanıtımı hem de mezunlarımızın daha geniş bir yelpazede iş bulmasını kolaylaştıracaktır.
 
Tarih Bölümü, 1994-95 yılında resmen öğrenci alımına başlamış ve 94-95 senesinde 28; 95-96 senesinde 55; 96-97 senesinde 78; 97-98 senesinde 103; 98-99 senesinde 117; 99-2000 senesinde 128 öğrenci sayısına ulaşmıştır. Her sene artarak devam öğrenci sayımız, 2020 yılı itibariyle 363 Lisans (Normal Öğretim), 104 Yüksek Lisans ve 35 Doktora olmak üzere kayıtlara geçmiştir. Buna paralel bir şekilde bölümde öğretim üyesi/elemanı sayısının da artmış olduğu gözlemlenmektedir. 1994-1995 eğitim-öğretim yılında öğrenci alımı yapan ve resmen eğitime başlayan Tarih Bölümünde Eskiçağ, Ortaçağ, Yeniçağ, Yakınçağ ve Cumhuriyet ABD olmak üzere beş Anabilim Dalından müteşekkil olarak hizmete başlamış, ilkin üniversitemizin de kurucusu olan Prof. Dr. Ethem Ruhi FIĞLALI başkanlığında kurulmuşsa da Fakültenin kurucu Dekanı olarak atanan ve göreve başlayan Prof. Dr. Çoşkun ALPTEKİN başkanlığında faaliyetlerine başlamıştır. 2002 yılında 1 profesör, 1 doçent, 6 yardımcı doçent ve 3 araştırma görevlisi ile faaliyet sürdüren bölümümüzde bugün 26 Öğretim Üyesi/Öğretim Elemanı ile eğitim hizmet vermektedir. Bölümde şu anda 12 Profesör, 5 Doçent, 4 Dr. Öğretim Üyesi ve 5 Araştırma Görevlisi Doktor çalışmaktadır.